Bemutatkozás

A Műszaki és Agrártudományi Intézet (MAI) nevében köszöntöm honlapunk minden kedves olvasóját. Intézetünk a Nyíregyházi Egyetem, mint alkalmazott tudományok egyeteme szerves részeként a térség olyan felsőoktatási műhelyévé, tudáscentrumává kíván válni, amely magas szintű oktatási és kutatási tevékenységén keresztül hozzájárul nemcsak az észak-keleti régió, hanem az ország  műszaki és mezőgazdasági felsőfokú végzettségű szakember-igényének biztosításához. Versenyképességünket korszerű eszközök és módszerek alkalmazásával igyekszünk növelni és harmonikus együttélésre törekszünk a velünk kapcsolatban álló, illetve kapcsolatba kerülő társadalmi és gazdasági szereplőkkel. Az Intézet tevékenysége során mindig fontos szempont, hogy meg kíván felelni valamennyi partnere, illetve a gazdaság és társadalom igényeinek.

Hallgatóinkat olyan tudás megszerzéséhez igyekszünk hozzásegíteni, amely megkönnyíti beilleszkedésüket a tudásalapú társadalomba és javítja munkaerőpiaci esélyeiket.

Az Intézetnek jelenleg is otthont adó oktatási épület építése még 2000-ben kezdődött. Ez a nagyszabású építkezés közel 12.000 m2-es alapterülettel, 2,5 milliárdos költséggel és világszínvonalú épületgépészeti megoldásokkal jellemezhető. Kialakításra került 4 előadóterem (összesen 800 fő befogadására), 12 szemináriumi terem, valamint összesen 36 laboratórium és műhely. Az épület átadására 2004. szeptemberében került sor.

Minőségirányítási rendszerünk működtetése és folyamatos fejlesztése eredményeként Intézetünk 2009-ben elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díj bronz fokozatát és az Észak-alföldi Minőségi Díjat.

Nemzetközi kapcsolataink az elmúlt évek során jelentősen bővültek. Az Intézet vezetésének intenzív szervező munkája révén partnereink között köszönthetjük a Partiumi Keresztény Tudományegyetemet és az Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EME, Sapientia) is. A Temesvári egyetemekkel határon átívelő több pályázatot nyertünk, míg a Kolozsvári, Nagybányai, Brassói, Szabadkai, Újvidéki, Rijekai, Zlíni (Zólyom), Ostravai, Poznani, Kassai, Zsolnai műszaki egyetemekkel aktív CEEPUS pályázataink és szakmai kapcsolataink vannak.

A külföldi kapcsolatok mellett kiemelt szerepe van a hazai agrár- és műszaki karokkal ápolt együttműködéseinknek. Számos mezőgazdasági és ipari vállalattal működünk együtt, ahol hallgatóink szakmai gyakorlataikat töltik. Ennek keretében 14 vállalattal kötöttünk együttműködési megállapodást, melyek közül a duális képzésben részt vevő hallgatóink gyakorlati képzőhelyet választhatnak. 

Széles körű akadémiai programmal, kimagasló személyi és kutatási feltételekkel, valamint a kor színvonalának megfelelő szakmai háttérrel várjuk leendő hallgatóinkat, akik az itt megszerzett elméleti és gyakorlati tudás birtokában jogos bizakodással tekinthetnek  a következő évek kihívásai elé.

Hasznos és tartalmas böngészést kívánok és minden érdeklődőt szeretettel várunk a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetébe.

 

Dr. Kovács Zoltán, Ph.D.
főiskolai tanár, intézetigazgató