Tangazdaság

Tangazdaság

A Nyíregyházi Egyetem Tangazdasága 3 egységre tagolódik: állattenyésztési, szántóföldi növénytermesztési és kertészeti vonalra. Az állattenyésztési egység gerincét a Lovarda képezi, ahol a saját lovak mellett bértartott lovak is vannak, valamint a nagy gazdasági állatfajaink is megtalálhatók bemutató szinten. A Nyíregyháza, Hímes utca végén található Lovarda a mezőgazdasági mérnök szakos hallgatók egyhetes állattenyésztési és egyhetes lótenyésztési gyakorlatának helyszíne.

A Nyíregyháti Egyetem Lovardája

A növénytermesztési egység 250 hektár szántóterületen gazdálkodik. A területek művelését részben a hallgatók végzik az összefüggő és a napos gyakorlatokon. Hallgatóink a Tangazdaság és a Műszaki és Agrártudományi Intézet dolgozóinak felügyeletével a szántóföldi növénytermesztés egyes munkaműveleteiben (altalajlazítás; szántás; magágy-készítés; tápanyag-visszapótlás; vetés; növényápolás; betakarítás; kaszálás; rendkezelés; bálázás) részt vesznek, és jelentős gyakorlati ismeretet szereznek. A terület nagyüzemi tápanyag-visszapótlási, növényvédelmi és fajta-összehasonlító kísérletek helyszínéül szolgál. A szántóterületen a konvencionálisan termesztett 4 nagy növényfaj (őszi búza, kukorica, napraforgó, tavaszi zab) termesztése mellett 138 hektáron ökológiai gazdálkodást folytatunk, ahol az alternatív és tájjellegű növények (mézontófű, tavaszi rozs, fehér mustár, szöszös bükköny) széles palettájával ismerkednek meg hallgatóink.

Hallgatóink a Nyíregyházi Egyetem tangazdaságában (Nyírtelek)

A kertészeti egység az ökológiai gazdálkodásra átállás alatt lévő gyümölcsösének jelentős szerepe van a gyakorlati oktatásban és kutatásban. A gyümölcsös a mezőgazdasági mérnöki alapszakos hallgatók egyhetes metszési gyakorlata mellett napos és tantárgyi (fajtaismereti és növényvédelmi) gyakorlatok helyszíne. Az ültetvényben alma, őszibarack, szilva, körte található. Bemutató jelleggel találhatunk még a területen, szőlő és cseresznye fajtákat. Itt található meg őshonos gyümölcsfajainkat bemutató kertünk és a torma génrezerv-ültetvény is ahol a világ legfontosabb tormafajtái és -vonalai (közel 100 fajta) tekinthetők meg. Az egység további részét képezi a bemutatókert és a fóliaház.

Nyíregyházi Egyetem Tangazdaságának fóliaháza (Nyíregyháza)

A bemutatókert a Botanikus Kertben került kialakításra, a 600 négyzetméteres fóliaház szomszédságában. A terület közelsége miatt kitűnően alkalmas tantárgyi és napos gyakorlatok, valamint kísérletek helyszínéül. Az oktatási, kísérleti tevékenységünkről bővebb információt a Nyíregyházi Egyetem Kótaji úti épületében a Műszaki és Agrártudományi Intézetben Dr. Szabó Béla tangazdaság-vezető főiskolai tanártól (szabo.bela@nye.hu) kaphat az érdeklődő.